11 měsíců po, pár dní před
Zdravím všechny z nutnosti přátele železných kloubů. Jak nadpis napovídá, jsem teď přesně v této situaci. Jsem teď 11 měsíců po BHR jednoho kloubu a za pár dní jdu na na operaci druhého – stejný špitál, stejný ortoped, stejné železo, to abych byl vyvážený a nepřepadával na jednu stranu .
Po loňské zkušenosti s pooperačními problémy si teď raději nechávám vzít krev pro případnou autotransfuzi. Doufám sice, že to snad nebudu potřebovat, ale to si minule myslel Dr. Trč taky. Po týdnu, kdy mě dost bolela hlava, mi dali půl litru cizí, tak teď bych radši vlastní.
Mám trochu rozporuplné pocity, protože mě teď ten zbývající kloub ani moc nebolí (když pominu krajní polohy), ale to se někdy stává, že před operací mrcha přestane. Stejně by jednou musel jít na výměnu. Na kudlu bych měl jít 1.2., pokud ovšem nechytnu rýmu nebo něco podobného.
Tak mi můžete držet palce ať mi ta druhá haxna dopadne aspoň stejně dobře jako ta první.
Co se týče toho nového kloubu, zatím dobrý. Na kontrole po 9 měsících Dr.Trč napsal do zprávy: „Ideální postavení i integrace.“
Subjektivní pocity: nebolí, jen při namáhání v krajních polohách pak cítím lehké pobolívání šlach. Taky trochu tahá, Pocity jsou ale pořád takové, že to ještě pořád není můj kloub, ale tak trochu cizí. Někdy mám pocit, jako by se mě někdo zlehka dotýkal prsem na kůži v místě kloubu. Jizva je celkem dobrá, není už tak zřetelná, jenom asi 2 cm na jednom konci je trochu vystouplých a někdy trochu svědí. No a jakési šlachy někde hluboko mi při určitých pohybech pořád trochu přeskakují. Už jsem si na to docela zvykl, ale stejně bych byl radši, kdyby to zmizlo . Vzhledem ke zkráceným šlachám a svalovým pouzdrům za mnoho let před op se trochu pořád snažím s nohou cvičit, abych si zvětšil rozsahy, ale jde to ztuha a pomalu. Např vytáčení kotníku vně při flexi nad 90° to dost drhne a, když to přeženu, bolí.
Jinak s ním dělám skoro všechno jak před op. Zatím se ale radši vyhýbám nárazům, skoků z výšky, tvrdým doskokům. Když běžím, tak jen zlehka. Četl jsem, že by se na to mělo 1.rok dávat bacha, tak dávám . Není kam spěchat. Těžké věci můžu nosit bez problémů, bez bolesti. Pádů se nebojím, už jsem jich pár absolvoval ve zdraví a pohodě.
Rád bych ještě napsal o jednom zážitku, který mě v tu chvíli dost vyděsil. Může se to stát komukoliv a tak je lepší o tom vědět. Asi před měsícem jsem byl v sobotu na běžkách, poprvé jsem pořádně z kopce plužil (před operací to prakticky nešlo) i stoupal do kopce stromëčkem. Po návratu jsem zjistil, je mi kloub vydává divně šustivé zvuky a navíc jsem slyšel občas podívné pískavé zavrzání. Doufal jsem, že to do rána zmizí, ale pištělo to dál. V neděli jsem jel zase na běžky, moc jsem toho neměl, nervy pracovaly, čeká mě druhá noha a ta první začne takhle blbnout. Po návratu domů to zaplaťpánbů přestalo. Na internetu jsem pak našel tohle od Dr.DeSmeta:
Why does my hip squeak?
Also called peeping or "peepcreep". The squeaking noises are produced due to a temporary lack of lubrication, a dry running of the metal-on-metal prosthesis. It sounds as a non-lubricated creaking hinge of a door. The duration of the noise is normally less then 24 hours, and a one-time incidence.
It starts when the patient has an increase or change in activities. Stair climbing always generates or increases the noise. (Possible provoking activities: mountain climbing, mountain walking, chopping wood, etc).
It does not occur any more 2 years after surgery. Two year is the time interval that equals the running in period of a metal-on-metal friction couple. Running in means that the prosthesis is polishing itself. Immediately after surgery, the lubricant (lubrication film) between the 2 components of the prosthesis is blood. This will change to serum with our own proteins after a while. The percentage of patients where squeaking noises appear is about 1.5%.
It is a benign incident that goes away spontaneously and you do not need to panic. (let it know to your surgeon for statistical reasons!).
(FAQ Dr. DeSmeta)
(pro neangličtináře Dr. DeSmet píše, že se to někdy stane, když člověk začne s novou aktivitou – lezení a chození po horách, štípání dřeva.. Je to způsobeno nedostatečnou lubrikací kovových ploch tělními tekutinami. Trvá to max. 24 hodin a může se to stát do 2 let po op., kdy se plochy ještě leští samy o sebe. Není žádný důvod k panice)
Jak to taky může vypadat (asi extrémní případ), je na videu na stránce:
http://www.hip-clinic.com/index.php?opt ... 60&lang=enMusí se vybrat video <Peep/creep noises>