CZ-SK Hip Resurfacing Group

Česko-slovenská otevřená diskusní skupina sloužící pro výměnu informací/zkušeností/názorů mezi všemi, kteří hledají odpovědi na otázky související s onemocněními kyčle(í) a hip resurfacingem jako alternativou ke klasické totální endoprotéze kyčle.
Právě je 03 říj 2024 14:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nový člen foxcoffee
PříspěvekNapsal: 06 lis 2018 17:21 

Kyčel 1988-2018
Takže představení mého příběhu. Nebudu se rozepisovat do detailů jen fakta.
V únor roce 1988 úraz na lyžích (je mi tehdy 16let) - zlomenina krčku stehenní kosti vpravo na Martinských holích.
Horlivý lékař mě musel ještě ten den operovat a to ve 20 hod večer, tak dlouho trvalo, než jsem se ze svahu dostal do nemocnice atd …. Podle mě uspěchaná operace.
Krček byl sešroubován s kyčlí jen dvěma šrouby bez dlahy do stehení kosti. Následkem se stalo to, že se šrouby ohly a hlavice se odklonila od místa kde má srůstat a nesrůstala. Do toho jsem dostal zánět. Toho si lékaři všimli opradu až jsem měl 42 kg (nyní 84 kg) a s nohou neudělal skoro nic …. Panika a převoz do Parhy do UVN.
Květen 1988 reoperace kyčle, správné usazení ke kosti, dlaha a 8 šroubů, aby to bylo celé pevné …
Stále nebylo jisté zda se hlavice po 1/4 roku ještě uchytí ….
3 týdny na zádech bez jediné změny polohy, tj jen na zádech, žádné chození atd … malá rehabilitace jen na lůžku.
S nohou se již začalo dát něco dělat …. První vstanutí s minimální zátěží … stále nebyl vidět pevný srůst. Až s mírnou zátěží se vše začalo spravovat. To vše pod stálou hrozbou TEP.
Červenec 1988 stále jsem ještě ani jednou nebyl doma a přesun do Slap na rehabilitaci …. Stále dvě fr hole … ty jsem měl ještě cca 1/2 roku.
Srpen 1988 - konečně z lyží se dotávám domů. Verdikt poloviční hybnost v kyčli, kratší noha, ale jsem doma a chodím.
Občas s jednou holí …. Časem bez … kulhání mi už tak nějak zůstalo. Artroza postupně všechny stupně teď 4
Protože zkrácení bylo dost velké a již se báli vrtat do relativně uzdravené nohy, návrh na zkrácení zdravé končetiny.
Šel jsem do toho, přes nějaké komplikace se vše povedlo, ale délky nešly srovnat úplně. Rozdíl jsem už neřešil.
Píše se rok 1994 … všechny kovy venku tj. 6 let a 6 operací. Ten zánět co jsem dostal tehdy do nohy mi tak nějak rozhodil celou imunitu, že dodnes mám potíže.
Je čas se vrátit ke sportu, kdo jednou sportoval ví, že to bez něj nejde. I přes kratší nohu a omezenou hybnost v pravé kyčli jsem do teď dělal tyhle sporty
Downhill
lyže, ale ty jsem vyměnil za snowboard cca 15 krásných sezon 1998 - 2013
Enduro opět 10 krásných sezon 2002 - 2013
Horské kolo po celou dobu
Silniční jen lehké koketování ….. 2015 - 2018
Moje artroza mě už nepustí se na berany ohnout jezdit s něma nahoru jak jsem jezdili v dětství nebudu :)
Všechy sportovní aktivity byly vždy vykoupeny druhý a další dny bolesti kterou většina z vás zná …
Nyní si už neobleču ponožku sám, botu zavážu v ruce a nasadím …. to vše znáte. Chůze kdy vytáčíte pánev, opravdu krásný pohled …. Ale už jsem ve stádiu kdy zvažuji zda ty 2 km do města půjdu nebo sjedu raději na kole či autem, prostě konečná …
To co jsem věděl, že příjde už buší na vrata TEP (v roce 1988 mi řekli, že ji dostanu v 2002) tak jsem to trošku posunul
Hledám nějaké informace a nacházím tady tuhle zajímavou diskuzi … díky Pavle a všem tady co děláte osvětu.
Právě TEP jsem oddaloval tak dlouho, že bych již nemohl dělat sporty co mám rád. …
Takže nacházím tuhle stránku a pak kontakt na pana Trče, v pondělí píšu email a ihned dostávám odpověď a 19.11. jedu na konzultaci … zda bude pro mě vhodný Resurfacing či TEP ještě nevím, vše probere na místě. Ve vzduchu je mnoho neodpovězenýh otázek, tak snad budu moci pak dát nějaké své zkušenosti …..

https://img31.rajce.idnes.cz/d3103/15/15646/15646366_14324465353561a31af2f75fbb09c328/images/RTG_2012.jpg?ver=0

Předmět příspěvku: Re: Nový člen foxcoffee
PříspěvekNapsal: 06 lis 2018 18:43 
Administrátor

Díky za příspěvěk.

Brrrr, až se mi ježily chlupy na zádech z toho, co sis prožil.

Dr. Trč je asi nejlepší volba tady v CZ, o tom žádná. Držím palce, ať pro Tebe má jen "dobré" zprávy. A i kdyby to měla nakonec být TEP, trvej na velké kouli (kov na kov), ne malá ocelová kulička do plastového lůžka.

PříspěvekNapsal: 06 lis 2018 19:28 

Pavle díky za radu ....
člověk má jednu skvělou vlastnost, to těžké nějak vytlačí na pozadí a těší se z každého pokroku a hlavně dokáže docenit to štěstí když je třeba na horách v prašanu a užije si tento okamžik jinak než ten co nikdy neprošel něčím takovým.... Tenkrát jsem se moc těch operací nebál, ale dnes čím jsem straší budu plný obav ... no musím to dát!

PříspěvekNapsal: 28 kvě 2019 22:42 

Hmm, nemáš to jednoduchý. Delší dobu jsem na fóru nebyl, takže jsem si to přečetl až teď. Nevím v jakém jsi stádiu v zařizování TEP-u. Na Tvém místě bych do toho šel co nejdřív, pokud je to je jak popisuješ. Dr. Trč je už profesor a je to jeden z nejlepších odborníků. Má i velmi příjemné jednání a dokáže leccos vysvětlit. Ale je lepší za ním jít na soukromou konzultaci na Národní, i když nevím, jestli to tam ještě provozuje. Tam si na Tebe udělá čas, je to placené. Na ambulaci v Motole se čeká 4-5 měsíců. Ale v II.ortopedické klinice je ještě mnoho dalších dobrých ortopedů, kteří by Ti to mohli udělat, Trč je tam přednosta. Kopečný, Rybka, Kautzner, Stehlík, Trnavský, Kotaška, Němec, Přidal, Smetana, Wagenknecht, Štastný, Hanus, Havlas a další. Nevím, kteří se specializují na kyčle, ale např. Kopečný dělá určitě BHR.
Tak držím palce. Když Ti to dobře udělají, nastane Ti nový život, aspoň co se týče pohybu.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina