Ahoj, moc děkuju Pavlovi za povolení registrace, bohužel to vypadá, že to zároveň minimálně jeden spamer taky stihnul, tak snad Pavel ty "reklamní" příspěvky smaže.
Abych se krátce představil, je mi 42 let, dříve jsem soutežně hrál fotbal, jinak obecně celoživotní sportovec, hodně kolo, lyže (sjezdovky a běžky) a dříve před bolestí kyčle běh. Problémy s kyčlí začaly přibližně před 3 lety, projevují se dodnes bolestí po zevní straně stehna a lýtka (tam, kde je lampas u tepláků). Dle rentgenu a magentické rezonance je na pravé kyčli už postižená chrupavka a prakticky kontakt kost na kost. Důvodem je zřejmě vrozená displasie. Byl jsem postupně asi u 5 ortopedů a všichni vesměs indikují totálku. Když se zeptám na resurface, tak reakce je prakticky vždy stejná - v ČR to nikdo pořádně nedělá, nejsou s tím zkušenosti, není žádná výhoda proti totálce atd.
A teď ty moje dotazy:
(i) Kde pro vás byla ta hranice, kdy jste si řekli, že kvalita života trpí natolik, že je nutné jít na operaci? Ptám se proto, že mě to zatím nebolí tak, že by to nešlo vydržet, v noci se nebudím bolestí. Zároveň ale jakákoliv delší chůze nebo stání je problém, o běhu ani nemluvím, když si chci s mýma klukama kopnout fotbálek na zahradě (nebo florbal), tak po pár minutách odkulhám. Já vím, že je to hodně individuální, ale vzhledem k tomu, že jsem zvyklý na velmi aktivní způsob života, tak mě tahle omezení dost trápí.
(ii) Jakého nejlepšího odborníka byste prosím doporučili na to, abych s ním probral, zda v mém případě dává resurface smysl? Nemám podmnínku, aby to bylo v ČR, klidně zajedu do zahraničí, pokud tam je víc zkušeností a větší praxe.
Díky moc za vaše reakce
Ondra
|