CZ-SK Hip Resurfacing Group

Česko-slovenská otevřená diskusní skupina sloužící pro výměnu informací/zkušeností/názorů mezi všemi, kteří hledají odpovědi na otázky související s onemocněními kyčle(í) a hip resurfacingem jako alternativou ke klasické totální endoprotéze kyčle.
Právě je 16 zář 2024 16:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Představení + prosba o radu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2016 12:49 

Ahoj, moc děkuju Pavlovi za povolení registrace, bohužel to vypadá, že to zároveň minimálně jeden spamer taky stihnul, tak snad Pavel ty "reklamní" příspěvky smaže.

Abych se krátce představil, je mi 42 let, dříve jsem soutežně hrál fotbal, jinak obecně celoživotní sportovec, hodně kolo, lyže (sjezdovky a běžky) a dříve před bolestí kyčle běh. Problémy s kyčlí začaly přibližně před 3 lety, projevují se dodnes bolestí po zevní straně stehna a lýtka (tam, kde je lampas u tepláků). Dle rentgenu a magentické rezonance je na pravé kyčli už postižená chrupavka a prakticky kontakt kost na kost. Důvodem je zřejmě vrozená displasie. Byl jsem postupně asi u 5 ortopedů a všichni vesměs indikují totálku. Když se zeptám na resurface, tak reakce je prakticky vždy stejná - v ČR to nikdo pořádně nedělá, nejsou s tím zkušenosti, není žádná výhoda proti totálce atd.

A teď ty moje dotazy:

(i) Kde pro vás byla ta hranice, kdy jste si řekli, že kvalita života trpí natolik, že je nutné jít na operaci? Ptám se proto, že mě to zatím nebolí tak, že by to nešlo vydržet, v noci se nebudím bolestí. Zároveň ale jakákoliv delší chůze nebo stání je problém, o běhu ani nemluvím, když si chci s mýma klukama kopnout fotbálek na zahradě (nebo florbal), tak po pár minutách odkulhám. Já vím, že je to hodně individuální, ale vzhledem k tomu, že jsem zvyklý na velmi aktivní způsob života, tak mě tahle omezení dost trápí.

(ii) Jakého nejlepšího odborníka byste prosím doporučili na to, abych s ním probral, zda v mém případě dává resurface smysl? Nemám podmnínku, aby to bylo v ČR, klidně zajedu do zahraničí, pokud tam je víc zkušeností a větší praxe.

Díky moc za vaše reakce

Ondra

Předmět příspěvku: Re: Představení + prosba o radu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2016 13:01 
Administrátor

Zdar a vítej.

Budu stručný:

ad a) čím dřív tím líp, o to ryclejší bude návrat k ormálu post-op.

ad b) Dr. DeSmet., Dr. Bloomberg - kontakty sem tu už někde psal, případně si je vygůgli, s oběma lze dobře komunikovat mailem (poslat fotky a prosbu, odpoví)

Obecně: snaž se o resurf, klasická TEP jen v případě že resurf nelze nebo selže....

PříspěvekNapsal: 20 srp 2016 08:20 

Děkuju Pavle, do belgické kliniky jsem poslal email s rentgenovými snímky, zatím se neozvali. Jen ve mě ještě trochu hlodá pochybnost - jak si vysvětluješ, že v ČR nikdo ve větším měřítku tento postup neprovádí? V té Belgii to vypadá jako slušně prosperující pracoviště, proč by si české soukromé kliniky, které jsou také zaměřeny převážně na zisk, nechaly tuhle příležitost ujít?

Neznamená to zároveň, že pokud by to z nějakého důvodu nedopadlo a byla nutná totálka, že tě v ČR všichni odmítnou, protože tam máš provedený zákrok z jiného pracoviště a budeš muset zase do Belgie?

Díky za reakci

Ondra

PříspěvekNapsal: 20 srp 2016 13:22 
Administrátor

Když sem se se skoro stejnou otázkou ptal tady v CZ před pár lety, tak mi řekli, že to VZP prostě nemá v seznamu výkonů, takže to neproplácí (jak je to nyní, nevím).

Navíc CZ ortopedi jsou strašně, ale strašně moc konzervativní v názorech a ke všemu chtějí mít aspoň 20let zkušeností...

Hypotetizuju: kdyby nedejbuch belgický resurf selhal a potřeboval sem náhradu za TEP, tak bych zkusil zase Belgii (pokud by na to byly chechtáky) a pokud by nebyly, tak bych šel za někým tady v CZ, kdo ty resurfy už dělá a pokusil sa ho přesvědčit.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina